מעוניינים לשלוח את ילדכם הקטין לטיול בחו”ל עם סבא וסבתא ?
במנהל ביקורת הגבולות של רשות האוכלוסין וההגירה , נקבע נוהל לפיו, כל קטין אשר מבקש לצאת מהארץ עם הורה אחד או עם מלווה בוגר אחר, בין אם הוא בן משפחה , סבא או סבתא ובין אם מדובר בשכן , יש להצטייד מראש במסמך נוטריוני המאגד בתוכו סט מסמכים ובין היתר טופס הסכמת הורים חתום ומאומת ע”י נוטריון, הצהרת מלווה העתק מסמכים מזהים וכרטיסי הטיסה .
במסגרת טופס ההסכמה , ההורים חותמים בפני נוטריון על הסכמתם ליציאת הקטין מהארץ עם הסבא או סבתא או כל מלווה אחר שנבחר על ידם ללוות את הקטין .
הסכמת הורים ליציאת כמה מילדיו הקטינים לאותו היעד עם אותו מלווה נכללת באישור נוטריוני אחד בלבד .
מה קורה כאשר ההורים גרושים והקטין מבקש לצאת מהארץ עם הורה אחד ?
מעבר של קטינים בלתי מלווים בין מדינות עדיין אינו מוסדר באמנה ולכן , במצב דברים זה קיימת הסדרה המשתנה ממדינה למדינה, כך שבחלק ממדינות העולם קיים נוהל מסודר ומפורט ואילו חלק מהמדינות מסתמכת ביקורת הגבולות על הנחיות ונהלי חברות התעופה השונות ומסתפקות בכך .
ומה בישראל ? בשנים האחרונות גובש נוהל מפורט לנסיעת קטינים לחו”ל בעקבות המלצות ועדה בין משרדית בה השתתפו משרדי הרווחה, החוץ, רשות האוכלוסין וההגירה, משרד המשפטים, משרד התחבורה והמועצה לשלום הילד , הוועדה בחנה את סוגיית כניסת ויציאת קטינים בלתי מלווים ישראלים וקטינים בלתי מלווים זרים , במעברי הגבול בישראל, מתוך ראיית טובת הקטין והחשש לפגיעה בשלומו ובזכויותיו .
מעבר קטינים בין מדינות בעולם ללא ליווי מתאים הנה סוגיה רגישה, המעלה חשש כי תנוצל למטרות פסולות שאינן לטובתו של הקטין תוך העמדת הקטין בסיכון.
הנוהל אינו מחריג גם במקרה של יציאת קטין עם הורה אחד, ומחייב להצטייד בהסכמת ההורה שנותר בארץ, חתומה ומאומתת ע”י נוטריון .
עיקרי נוהל יציאת קטין לחו”ל?
הנוהל בישראל מבחין בין קטינים בגילאים השונים :
-
קטין עד גיל 14 היוצא ללא הוריו חייב להיות מלווה על ידי מלווה בגיר ומצויד בהסכמת הוריו חתומה ומאומתת במסמך נוטריוני ובהצהרת מלווה .
-
קטין מגיל 14 עד גיל 17 , יכול לצאת ללא מלווה אולם חייב להצטייד בהסכמת הוריו חתומה ומאומתת במסמך נוטריוני.
יש לקחת בחשבון שהנוהל בעניין גיל הקטין משתנה ממדינה למדינה וכך לדוגמה , בארה”ב או ברומניה , קטין לעניין הנוהל יהיה כל נוסע מתחת לגיל 18 . מכאן שהסתמכות על נוהל יציאה וכניסת קטינים לישראל עשויה להיתקל בקושי בכניסה למדינה אחרת . במסגרת השירות הניתן במשרדי אני נוהג לבחון את הנוהל במדינת היעד ובמידה ועולה ספק , נפעל עפ”י הנוהל המחמיר יותר .
חשוב ! רשויות הגירה פועלות על פי החוק היבש , החוק רומני למשל קובע שקטין עד גיל 18 חייב ליווי של הוריו או טופס הסכמת הורים חתום כדין . כך קרה שבסוף 2022, נעצר ברומניה נער ישראלי בן 17 כאשר ניסה לחזור לישראל ללא הוריו וללא טופס הסכמה, הנער הועבר לבית יתומים עד שהוריו הגיעו לרומניה כדי לשחררו .
כניסתו ויציאתו של קטין בלתי מלווה בהורים במעבר גבול, תהא בכפוף לעמידתו בתנאים הבאים:
-
הצגת דרכון נסיעה תקף.
-
כרטיס טיסה על שמו
-
הסכמת הורים חתומה ומאומתת במסמך נוטריוני. בצירוף העתק תעודות הזהות + ספח .
-
במידת הצורך, הצהרת מלווה בצירוף העתק דרכון וכרטיסי טיסה .
* טופס הסכמת הורים הוא חובה גם לקטין בלתי מלווה להורים גרושים וגם לקטין להורים נשואים.
הבן של השכנים יצא עם הסבתא לחו”ל ולא ביקשו ממנו טופס הסכמה
בהחלט יכול לקרות וזאת מהטעם הפשוט, על פי הנוהל בביקורת הגבולות הבדיקה של קטינים יוצאים ונכנסים ,
הנה בדיקה מדגמית ואכן יש סיכוי שהאישור לא יידרש ולא ייבדק ,
מנגד, לאחרונה נתקלתי במקרה של קטין שהוריו דאגו מראש לטופס הסכמה והצהרת מלווה ערוכים כאישור נוטריוני ומסתבר שהקטין נבדק גם ביציאה מהארץ,
גם בעצירה בקונקשיין וגם במדינת היעד.
אין לדעת ובהחלט לא מומלץ לקחת סיכון מיותר ולו רק בגלל הסיכוי שילדכם הקטין ימצא את עצמו מעוכב למספר שעות או יישאר בארץ במקום לטוס ליעד.
האם ניתן לקבוע מלווה אחד ליציאה מהארץ ומלווה אחר בכניסה לישראל ?
בהחלט ניתן וזאת בכפוף לכך שההורים יציינו במפורש את שמות המלווים ביציאה ובכניסה בטופס הסכמת הורים ויצרפו הצהרה מטעם כל מלווה בנפרד חתומה על ידון בצירוף העתק דרכון ומסמכי נסיעה . המלווה
יצהיר כי באחריותו ללוות את הקטין ביציאה ן/או בכניסה לישראל והוא מתחייב לכך, ומצהיר כי ידוע לו שבמידה ולא יפעל על פי חובתו , רשאי הממונה ברשות לפעול כלפיו ולעכב יציאתו מהארץ .
מלווה אינו רשאי למנות אחר כמלווה במקומו , אישור כאמור יכול להינתן אך ורק בהסכמת ההורים של הקטין .
כל המסמכים אשר צוינו לעיל חייבים להיות מאומתים על ידי נוטריון